Sojabønnerne skal først knækkes. Den nemmeste måde er ved brug af en kværn eller mølle. Ideelt skal hver bønne knækkes i to lige store halvdele.
Når bønnerne er knækket, fjernes skal-delene ved skylning.
Har man ikke en kværk men istedet en blender, kan man i kort tid blende de tørre bønner for derved at slå hul på bønnens tynde skal. Fjern skal-delene ved skylning.
Opblød bønnerne i vand i 6-18 timer.
Har du brugt en blender til at afskalle bønnerne, så masseres de opblødte bønner nu med hænderne for at løsne så mange af de resterende skal-dele som muligt. Fjern skal-delene ved skyldning.
Kog bønnerne i ½ - 1 time med vand tilsat vineddike.
Hæld vandet fra, og fortsæt med at varme gryden lidt i et par minutter for at tørre bønnerne.
Lad bønnerne køle af til temperaturen er under 35°C.
Drys tempeh starter kulturen over bønnerne og rør godt rundt med en ren ske i cirka 1 minut for at sikre at kulturen er ligeligt fordelt til alle bønner.
Forbered de 2 plastikposer: perforer poserne med en tyk strikkepind eller en gaffet. Der skal være huller i hele posen med cirka 1 cm. afstand og hullerne skal ikke være for små – tempeh kulturen kræver luft.
Fordel bønnerne ligeligt i de 2 poser, slå en knude på hver pose og tryk poserne flade, så de har en tykkelse på cirka 3 cm.
Læg poserne et lunt sted ved cirka 30°C, for eksempel i en ovn i 36-48 timer. Sørg for at der kan komme luft såvel over som under posen. Poserne kan for eksempel lægges på en ovn-rist, eventuelt på et groft ostenet.
Efter 36-48 timer er bønnerne tydeligt gennemsat og sammenklistret af hvidt svampe-myselie, og bønnerne kan tages ud af poserne som ét stykke. Det er den færdige tempeh.
Kan fryses.
En optøet portion kan bruges til at starte en ny fremstilling - opløs/mos et stykke tempeh med kogt og afkølet vand og bland dette grundigt i næste portion bønner.
Tempeh kan også laves med tilsat jordnødder (dvs. ikke saltede peanuts), ris, diverse typer korn, solsikkekerner, sesamfrø, gerne ristet.
En variation af tempeh er Oncom som fremstilles med udgangspunkt i okara (det protein og fiberholdige restprodukt fra fremstilling af sojamælk), men ellers på samme vis som tempeh.