Har du ikke en mikrobølgeovn:
Tag noget af vallen og opvarm den til 90°C og læg den skårne ostemasse ned i den varme valle i 10 sekunder. Sigt ostemassen fra gennem et dørslag og masser ostemassen med hænderne. Gentag processen med at lægge ostemassen tilbage i den varme valle i 10 sekunder, sigt ostemassen fra og masser indtil temperaturen af ostemassen er 57°C
Info:
Kombinationen af den høje syrlighed og eftervarmningen af ostemassen har den effekt at ostestrukturen skabt med osteløben (kalkbindinger mellem proteiner) går i opløsning og vaskes ud af ostemassen gennem bearbejdningen.
Såfremt der ikke opnås tilstrækkelig syrlighed af ostemassen vil opløsningen af ostestrukturen ikke være effektiv og mozzarellaen vil blive gummiagtig.
pH måling kan gøres med ph-Strips, pH-Duotest eller med en elektronisk måler.
Jo mere ostemassen masseres og jo længere tid at temperaturen er høj i ostemassen des mere valle vil løbe af og dermed give en mere tør mozzarella. Vil du have en blød mozzarella skal du derfor minimere masseringen og straks derefter afkøle osteklumperne.
Bliver mozzarellaen for tør, så prøv med lidt lavere temperatur på mælken (30 i stedet for 32°C), lidt lavere temperatur ved opvarmningen (37 i stedet for 40°C), stræk/fold ostemassen kort tid ved 55°C i stedet for ved 57°C.
Bliver mozzarellaen for blød, så juster modsat i forhold til for tør mozzarella.
Hvis mozzarellaen ikke smelter ved opvarmning, så lav næste gang en lidt mere blød mozzarella.
Bemærk: Når man fremstiller mozzarella, anvender man IKKE calciumklorid, som man ellers kan gøre i mange andre ostetyper. Under fremstillingen af mozzarella frigives calcium under bearbejdningen/strækningen. Dette er netop grunden til at osten opnår den ønskede elasticitet. At tilsætte calciumklorid vil derfor modarbejde denne frigivelse af calcium fra ostemassen og du får en bedre struktur af mozzarellaen uden brug af calciumklorid.